Tankar runt ESC, semifinal 1

Jaa-a… de gick ju som det brukar med Finland och ESC. Men visst hoppas man ju att Finland skulle gå till final nångång emellanåt ändå. Själv tycker jag Finlands bidrag aldrig riktigt kommer igång. Låten är fin, och hon sjunger bra. Men… njaaah… De händer inget? Vid flygelplinkandet där låten lite tar fart, och man tänker att nu äntligen händer det någonting, då är det som att någon står och blåser ut ljuset/lägger locket på och säger, ”nånnå, vi ska inte förivra oss”…

Men, det är ju just det som kanske lite behövs? Ettdera ska man förivra sej. Överraska. Klä sångaren så utmanande som möjligt. Ha en helt ny stil… eller nånting helt annat som ingen ännu vet vad det är.

Snabbt analyserat, så är det ju solklart att Sverige gick till final. 5 snygga män på löpband som åker fram och tillbaka och en låt som sitter som klistrad i huvudet fast man kanske inte vill det. Därtill hjälper det säkert att Sverige är insyltat med låtskrivare m.m i många andra läders bidrag, och så har de ju den räddande ängeln som blixtinkallades för att de skulle bli nån eurovision överhuvudtaget. Mr.ESC.

Vad Australien egentligen har i EURO-visionen att göra kan man ju fundera på, men, med är dom. I år med en söt pojke som fått lånat rullband att traska på… Okay… Men, sen då? Det fanns liksom inget mer, men, rösterna rullade in ändå.

Belgien…. Ja… Alltså. Jo. Låten va ju helt ok. Men, hur hamnade den rädda lilla påbyltade flickan där undrar jag… Vem kom på den iden ”-du ska ha svart långklänning och stå absolut stilla!” Till en sån låt med lite fart i, skulle åtminstone jag ha önskat mer ”GO!” Mer fart och fläkt på scenen. En dansare eller nånting som drar ögonen till sej ifall sångerskan inte vill dansa och sjunga till lika… Eller så, är de så bra komponerat att jag inte förstår det. Nå, de gick vägen de med.

En häst på en stege från Azerbaijan… Ja, de ha man väl inte sett förut i ecs, så, de va ju kul. Överlag så håller ju låten ihop. Låt, sångare och framförande matchar bra och paketet sitter. Trevligt också att inte hästen tappade huvudet, eller ramlade ner från stegen när hen viftade med huvudet där uppe på stegen.

Portugal. Han kör sitt race han. Alla andra lockar röster med rullband och urringningar. Han är som han är han, för så hängiven i låten som han är, kan man inte spela sej till. Och det är det som gör det. Den låten kan ingen annan sjunga med samma hängivelse som han, då blir de bara platt fall och pannkaka, men han gör sången till sin, och på ett helkonstigt, underbart sätt som gör att den sticker ut och man kommer ihåg den.

Grekland… Ja, dom ha hittat tandkrämen extra ultra natural whitening i kappsäcken iallafall. Och två män som plaskar vattenbalja är ju aldrig fel… Låten minns jag inget om. Den faller in i den stora massan låtar som kommer och går genom huvudet just där och då när man ser de, men sen är den som bortblåst…

Polen brukar kunna hitta på allt möjligt roligt och udda. I år hittade dom en blondin och kombinerade det med kort kort och en urringad klänning-liknande nånting. Och de va ju trevligt. Själv såg jag andra färger än vitt framför mej när jag satt fast ögonen och bara lyssnade. Låten är stark, och rätt bra, och pipa har hon, men vitt i dramatiken blir lite snettrakt tvärs igenom. Eller så är de jätte utstuderat och smart, och jag inte hittar, och fattar det. En fiol på scenen är ju också trevligt.

Moldavien… Melodin sitter som klistrad, men de e ju för saxofon killen och trallvänligheten. ”Epic sax guy”, Sergey Stepanov, är ju en absolut favorit genom tiderna. Snyggt, smidigt klänningsbyte va ju trevligt också… Men, jeeh… Lite pannkaka… Men trevligt.

Cypern kom till Kiev med tre snygga män och ett snyggt ihopsatt nummer. Men, där tar de slut. Va va de för låt? Den fastnade inte i mitt huvud ett smäck…

Armenien är lite mystiskt, snyggt, lila, svart och rött. Eld och en sångröst som håller trycket är också bra att ha. Men, för mej ramlar den igenom och jag vet inte riktigt vad om va jättebra med den, men, helt okay nog.

De va de som gick till final. En del kan jag ju fråga mej, att vänta lite nu, hur gick dehär till, men till lika… Inte vet jag om de skulle ha varit bättre att byta ut någon av dem mot någon annan heller… Janå, Finland skulle nog ha fått vara med. Den är minst lika bra som flera av de här, men, det är väl så, Finland ska inte till final. Så är det bara. Om inte nån i Finland drar till me nåt helhäftigt och urkonstigt igen nångång.

Överlag konstaterade jag att det främst handlar och svart eller vitt, i år. Vart är alla färger? Lettland kan man ju inte beskylla för den saken. Dom drog nog till med lite av allt och satte hela färgpaletten i en smoothie maker. Räckte inte till final, och synd är det, lite färg i finalen skulle inte skada, men det hinner ju komma färg från andra semifinalen också.

Vidare så blev jag lite fundersam om folk i europa inte har problem med drag om vristerna. Är det bara jag som inte fattat modet med skarv mellan byxor och skor?Sockorna lyste med sin frånvaro, och jag kom genast att tänka på Vanheden i filmerna om Jönssonligan, han hade lite korta byxor, (tycker ju jag) och hade på sej knallröda sockor. Snyggt? Njaaeijoäja… Vilket som. Mode guru är jag inte, men de vet jag, tar man av sej långkalsongerna för tidigt så man får kallt om benen, så kan kylan dra upp i ryggen och man får ont i ryggen som ett mail i inkorgen.

Ja. Hursomhelst. De va semifinal ett. Torsdag kväll väntar semifinal 2. Bra med en vilodag emellan, så man lite hinner samla sej mellan varven 🙂

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s